Chihuahua

Egenskaper

Chihuahuan är en pigg, alert, livlig och mycket modig hund. Den är mycket ägarmedveten, tyr sig till sin ägare och sin flock och tvekar inte att försvara flocken och reviret mot fara och inkräktare. Rasen är väldigt vaktig och skäller gärna på både människor och andra hundar men kryper sedan gärna upp i främmande människors knän när den väl insett att faran är över

Chihuahuan trippar fram med huvudet högt och tar för givet att den är, om inte störst, så i alla fall bäst och vackrast. Chihuahuan är också känd för att föredra hundar av sin egen ras framför främmande. Som ägare till en chihuahua gäller det att alltid ha koll på filtar och täcken innan man lägger sig i sängen då hunden gärna kryper in under dem. Chihuahuan har ett högt temperament och är en ensamhund.

Utseende

Det finns korthårig och långhårig chihuahua. Även om pälsmängden hos de långhåriga kan variera finns det inga "semi-långhår" eller dylikt.
Korthårig:
Hos den korthåriga chihuahuan ska pälsen vara tämligen kort, rak, glänsande och åtliggande. Kring halsen och på svansen ska den vara något längre.
Långhårig

Hos den långhåriga chihuahuan ska pälsen vara lång och mjuk med fin struktur. Den kan vara antingen rak eller lätt vågig. Pälsen ska vara längst på svansen, där den bildar en plym, på baksidan av frambenen och av låren, på tassarna samt runt halsen, där den ska bilda en krage. Längre päls ska finnas även på örats ytterkant, men örontippen ska vara korthårig. På huvudet och framsidan av benen ska pälsen vara kort

Att tänka på - Chihuahua
Givetvis är den ömtåligare än en stor hund.
Den kan leva i 15 år eller mer.
Inköpspriset utgör en mycket liten del av kostnaden för en hund.
Den mår bra av en fast uppfostran och regelbunden motion.
Förmänskliga den inte eller dalta inte bara för att den är liten