Råd inför valpköp

Tips & råd för valp

Skaffa en petit brabancon, tänk på att... Den är tålig och robust för sin storlek, men bör inte utsättas för större påfrestningar än en liten hund kan orka med. Rasen är oftast långlivad. Den passar inte att vara ensam långa dagar eller att leva i hundgård.
Valp flyttar från mig vid  ca 9 -10 veckors ålder Vid leverans är valpen registrerad i Svenska kennelklubben (SKK). Den är också chipmärkt, vaccinerad, avmaskad samt veterinärbesiktad senast en vecka innan leverans. Valpen är doldafel försäkrad i tre år i Agria. Givetvis får valpen med sig ett kit med mat, matlista, filt mm Som uppfödare finns jag alltid tillgänglig för att stötta och råda mina valpköpare hela hundens liv.
När ni ska hämta valpen!
1. Se till att ni kan vara lediga länge eller att ni jobbar omlott när valpen kommer!
2. Planera inte in saker som valpen inte kan följa med på. Det går inte att lämna valpen ensam hemma eller i bilen den första tiden!
3. Man behöver inte ha köpt allt inför valpens ankomst. Men korg, Mat/Vattenskålar och någon leksak är bra att ha hemma när valpen kommer!
4. Kolla upp i förväg var du kan köpa valpens mat!
PS: Låt valpen åka i knät hem från uppfödaren. Att lämna mamman och kullsyskonen innebär stor omställning för din lilla valp. Därför behöver den lugn och kärlek. Ett tips är att vara två när det är dags för hemfärden. Rasta valpen en gång i timmen!
Städa bort farorna!
1. Täck hela golvet med mattor!
2. Göm lösa sladdar!
3. Plocka undan giftiga kemikalier!
4. Säkra balkongen med något slags nät!
5. Kolla igenom trädgården, tänk på brunnar, högar med skräp m.m!
6. Ta bort giftiga krukväxter!
7. Rensa hemmet från småsaker som valpen kan svälja


Bra saker att ha hemma

1. Koppel gärna också ett sele att växla mellan
2. Bajspåsar
3. En Kudde/ Korj eller något liknande som hunden kan sova på.
4. Leksaker
5. Två skålar med mat och vatten i.
6. klotong går bra med en liten för smådjur
7.borste


FÖRSTA NATTEN I NYA HEMMET!


När valpen kommer hem till sitt nya hem är det alltid spännande. I början vill man oftast bara mysa med sin lilla valp men det är också viktigt att man har satt upp tydliga regler.
En av dom är var valpen får sova och inte. Första natten kan vara lite orolig men oftas går det bra ,valpen brukar itta ett ställe där den känner sg trygg att ligga.  med en mysig filt .också  . Om valpen börjar pipa så stick ner armen/handen till valpen så lugnar den ner sig
De första 10 dagarna!
Avsätt de första 10 dagarna till att du och valpen ska lära känna varandra. Valpen lär sig känna igen sin nya familjs dofter, rörelser och rutiner. Tänk på att det är nu hunden präglas på sin omgivning. Utnyttja det och låt den upptäcka något nytt varje dag. Allt ska ske lugnt, stilla och allt ska vara roligt.
Under de 10 första dagarna bör din hund få...
1. Ta en liten biltur ett par, tre gånger.
2. Gå en sväng i skogen, staden och i parken så den får känna på koppel och halsband.
3. Träffa ett par andra raser nos mot nos under korta ögonblick.
4. Bli hanterad, känna på kloklippningen, få lite pälsvård och känna på tandborsten.
5. Leka lite lekar och få höra lite om husets regler.
6. Under slutet av perioden kan de närmaste vännerna få komma och hälsa på.


Vad ska valpen heta ?

Det finns många namn att välja på. Men välj ett namn som både du tycker om och ett namn som passar just din valp. Här kommer några förslag på namn: Bea, Bella, Allis, Dejsy, Max , Mix, Snobben, Rally och Snoddas. Det finns ju många många fler bra namn men vi har bara tagit ut några. Så välj ett namn som du vill!
PS: Döp aldrig en hund till något namn som rimmar på ett kommando som t.ex. My för det rimmar på fy, eller Hanna det rimmar på stanna. Då blandar hunden lätt ihop namnen och det blir lätt missförstånd.

Varje gång utfodras valpen med ett valpfoder. För att göra maten lite mer varierad kan man blanda välling eller fil i någon av måltiderna, men det går lika bra med bara torrfodret, maten kan serveras torr eller uppblött. Man får lära känna sin egen hund och komma underfund med hur just den vill ha maten serverad.
Mat
3-6 månader - tre till två mål mat om dagen ( 1/2 dl mat två gånger om dagen mål tre fil. gröt godis , kex mm) grönsaker o frukt går bra är ni osäkra kolla då först vad man kan ge och ej.
Valp junior eller vuxenfoder (jag brukar kunna varijera lite och vid ca 6 månader gå över helt på vuxenfoder)
Det är viktigt att lära känna sin egen hund då alla är egna individer och behoven olika. Den ska aldrig vara överviktig (belastar bland annat lederna) och man måste anpassa mängden foder efter varje individ Mängden i doseringstabeller är endast riktvärden. (Jag brukar ge en tsk olja och en ägg gula i maten då och då ) ge ej valpen kylskåps kall mat ej häller för varm och när man blöter upp fodret ska det vara i kall/ljumet vatten annars kan vitaminerna försvinna. Tuggben är bra tänk då på att köpa raka och ej men knutar då dessa kan lossna och fastna i halsen. Ge aldrig ben förutom märgben som går att köpa i mataffärer.
Hunden skall alltid ha fri tillgång till friskt vatten OBS! Om man ger hunden "hundgodis" måste man kanske ge lite mindre av den dagliga hundmaten.
Riktlinjer men det kan vara olika beroende på mat.
0.5 kg vikt ca 0,7 dl - 1 kg ca 1,2 dl - 1,5 kg ca 1,5 dl - 2 kg ca 1,8 dl - 3 kg ca 2.0 dl
När man byter foder : För att undvika en orolig magen börjar man med att blanda det nya fodret i det gamla och efterhand öka proportionerna under en period på ca en veckaEn frisk valp är matglad, men alla unga/vuxna hundar älskar inte mat ... medan andra är allför förtjusta i det. Vissa hundar äter bra ibland och ibland inte. En del hundar kan tröttna på fodret, andra bryr sig inte utan äter glatt samma foder i hela sitt liv. En del hundar vägrart äta torrfoder, .... ja det finns många varianter. Men .... tänk på att det foder du ger din hund ska vara närigsmässigt bra, det fungerar inte att bara äta falukorv och leverpastej. Däremot kan man ge färskfoder till den vuxna hunden om man vill - köpa det eller göra det själv (finns recept på nätet).


Vad är giftigt för hunden?
Vad är giftigt för hunden? Vet du det? Om inte är detta ett inlägg för dig.
ALGER AVOKADO   BROCCOLI  CHOKLAD / CACAO CITRUSFRUKTER  GRÖNMÖGELOST  KRUKVÄXTER MED VITAKTIGT SALT LÖK  NÖTTER OJÄST DEG POTATISPLANTER OCH POTATISRABARBER*RABARBERBLAD RUSSIN  ÄGGVITA SAFFRAN SALTS PENAT SVAMP VINDRUVOR XYLITOL.
Finns mer att läsa på nätet.
Visste du?
Visste du att dom flesta hundar är laktosintoleranta? Ge aldrig din hund mjölk om du inte är säker på att den tål det. Ost, yoghurt går bra men inte mjölk!
AVFÖRING
En hunds avföring ska normalt vara "välformad, lämnar inga märken då de tas upp, till välformad med lätt fuktad yta som kan lämna små märken då den tas upp. Om hundens avföring blir mjukare så skall du vid nästa måltid minska mängden mat med 20-25%,... Om hunden är åt det smalare hållet men inte tål mer foder - ge den då ett energitätare foder. Men kolla även hur pälskvaliten är samt på hur fort klorna växer.
HÄLSA
vaccination & avmaskningValpen är avmaskad och grundvaccinerad när du hämtar hem den, men därefter är det du som har ansvaret.
När valpen är runt 7-8 veckor gammal grundvaccineras valpen mot valpsjuka, parvovirus och veterinären gör en hälokontroll den får ochså ett chipp i nacken med ett långt nummer det regestresas det är hundens id nr
Vid 12 veckors ålder tar du med valpen till veterinären igen för vaccination, då är det dags för en påfyllnadsdos. Många veterinärer passar på att samtidigt vaccinera mot kennelhosta, även om den sjukdomen sällan är livshotande.
När hunden är omkring ett år gammal är det dags för ytterligare en påfyllnadsdos.När de tre första vaccinationerna är avklarade, vid 7 och 12 veckors ålder och 12 månader är fortsatt behov av vaccinationer beroende på smittläge och på hundens kontakt med andra hundar. Vill du kunna delta med din hund på tävlingar och prov ska hunden ha ett vaccinationsskydd mot valpsjuka som inte är äldre än 4 år. Om din hund ska inackorderas eller vistas på hunddagis fodras ofta vaccination också mot kennelhosta. På jordbruksverkets hemsida finns information om vilka regler som gäller när man ska åka utomlands med sin hund - som ex. att hunden ska vara vaccinerad mot rabies.
Valpar avmaskas hos uppfödaren mitt råd är att avmaska höst och vår. 
Den unga hunden kan ibland även behöva avmaskas vid 6 månaders ålder mot spolmask. Därefter avmaskar du den unga hunden som vuxna hundar - det vill säga bara om det behövs. (apoteket.se)
PÄLSVÅRD
Pälvården är minemal men kan behövas kamning och tvättning . En god regel är att regelbundet gå igenom sin hund. Kolla att att öronen och ögon är rena samt klippa klor efter behov. (Från SRTK - om rasen)
FÖRSÄKRINGAR
Din hund är individuellt försäkrad samt försäkrad för dolda fel i Agria.
Den individuella försäkringen - i Agria - kan du ta över den dag du hämtar valpen ... eller byta till ett annat bolag.
Dolda fel försäkringen gäller tills din hund är tre år och tre månader gammal. Men för att denna försäkring ska gälla måste du som köpare hålla din hund liv- och veterinärförsäkrad, för ett belopp som inte understiger köpesumman, under hela den tid som "dolda fel" försäkringen gäller. Om försäkringen träder i kraft, och pengarna för behandlingen tar slut på "dolda fel-försäkringen" fortsätter Agria att ersätta det dolda felet på hundens egen veterinärvårdsförsäkring - utan självrisk om valpens försäkring är tecknad i Agriga - innan det dolda felet upptäcktes. Det finns flera försäkringsbolag som försäkrar hundar, men då måste man betala "dolda fel självrisken" själv.
Vad är en dolda fel försäkring? Med ett dolt fel menas en sjukdom eller ett fel som har börjat utvecklas före besiktningen och leveransen men som inte kunnat upptäckas. Exempel på dolda fel hos hund är vattenskalle, missbildningar av inre organ och medfödd dövhet.En vanlig veterinärvårdsförsäkring gäller inte för dolda fel eftersom de funnits där när försäkringen tecknades.
Lek o vila
AKTIVERA DIN HUND
Naturligtvis måste en hund, och dess ägare, röra på sig . Men att bara aktivera sin hund fysiskt är för de flesta hundar inte tillräckligt, hundar vill även ha en mental aktivering. På nätet finns mängder av tips hur man mentalt aktiverar sin hund, tricks och cirkuskonster, nosarbete och problemlösningar. Att träna och tävla med sin hund ger mycket aktivitet, och många bekantskaper för både förare och hund. Agility, lydnad, spår, sök, rallylydnad, freestyle och utställning är några exempel på olika tränings och tävlingsformer.
Kurser: Att gå på en valpkurs rekommenderar vi. Det är både lärorikt och aktiverande. lokala föreningar brukar ha kurser regelbundet.
SKK (svenska Kennelklubben) utbildar, sprider information och väcker debatt i frågor som rör hundar och hundägare. SKK sköter administrationen av Sveriges register över hundar och hundägare samt arrangerar utställningar, prov och tävlingar
Kasta inte bollar eller pinnar för att trötta ut eller motionera en valp. Det stressar bara valpen, som lätt kan bli "pinntokig". Däremot så kan den gärna leka med en boll som man bara rullar, eller en större boll. När valpen är som bitigast och bråkigast, så är den troligen "övertrött". Sluta leka med den och ta upp den i famnen och försök att få valpen att varva ner, så att den kan lägga sej ner och sova. Det kan man lämpligast göra genom att ta upp den i knät, lägga valpen på rygg på ens bröst och klia/smeka den försiktigt och framför allt lugnande på magen tills valpen är helt avslappnad.
Det kan vara bra att ha en hundbur/kompostgallerhage där valpen får vara ifred och vila. Det får absolut inte bli så att man sätter dit valpen bara för att man tycker att den är jobbig.
När valpen har lärt sej att vila i buren/hagen kan man börja träna den att vara ensam i korta stunder. I hagen/buren känner valpen sej trygg och den vet att den snart får komma därifrån. Utnyttja det genom att säga: kommer snart tillbaka, vänta fint eller dylikt. Sen går man ut ur rummet och stänger dörren. Om valpen skriker, så gå inte genast tillbaka, för då lär den sej snabbt att det lönar sej att skrika. Som regel tystnar valpen efter några minuter och då går man in efter några minuter och berömmer valpen. En valp ska inte vara lös bland vuxna olydiga hundar (t.ex. jaktbenägna).
byggklossar till en nära relation!
LÄR DIG VALPENS SPRÅK OCH LEK! Leken är i första hand rolig för dig och valpen. Den stärker bandet mellan er. Men samtidigt är leken en skola. Det är genom den valpen lär sig sina signaler. Leken hjälper er också att förstå varandras språk. Gör du roliga saker med valpen ser den på dig som en ännu större resurs. Det första dagarna är leken nästan alltid enkel. Ofta är det mer kel och mys än lek. Men ganska snart blir det brottning, jakter och lite kamp mellan er om gamla strumpor eller repstumpar. Glöm inte att också en liten valp har en näsa. Väldigt enkla spår eller sökuppgifter, efter till exempel minigodisbit-är kanonkul. Men du ska prata noga med uppfödaren om vilka lekar som kan passa dåligt för juste den ras du valt. Att köra för tuffa kamplekar med en rottweiler är mindre bra.
Bebis och valp!
Om man inte är helt säker på vad man gör så ska man inte skaffa valp och få barn i samma veva. Båda två kräver enormt mycket tid och uppmärksamhet. Kom ihåg att hunden kan bli svartsjuk på bebisen, för att undvika det så måste man låta hunden vara med mycket.


Bada inomhus.


Hunden ska inte badas för ofta bara vid behov, och du kan inte ha samma schampo som du själv använder. Och duscha inte hunden för ofta för då försvinner deras naturliga fetter i pälsen och blir lättare slitet.
Det är viktigt att komma ihåg att hundar inte har vår förmåga att återfetta huden på naturlig väg. Därför ska du bara använda speciellt avpassat hund-schampo och se till att det är milt. Finns att köpa i varje djuraffär/ mataffär eller beställ på 
Det finns många olika hund-schampon så läs noga på baksidan, så du får det schampot som just din hund ska ha.
Bada utomhus.
När hunden ska bada är det viktigt att vattenkvaliteten är bra. Dessvärre bryr de sig inte själva om den saken och badar gärna i stillastående vatten som lerpölar och sådant. Sådant vatten är både smutsigt och onyttigt för såväl utsida som insida. Schamponera ej in hunder vid sjö det kan göra att lytförmågan påverkas och hunden sjunker.
I övrigt gäller det att tänka på algblomningen som kan vara en fara för hunden. Dessutom kan saltvatten, precis som hos vissa människor orsaka klåda i hundens hud. Det är inte farligt, men om din hund kliar sig mycket kan det hjälpa att duscha av med sötvatten efter havsdoppet.Fyra råd för förgifning


Kontakta veterinären. Ta med giftet eller prov på kräkning. Ge eventuellt medicinskt kol, 1,5-2 gram per kilo kroppsvikt, utblandat i 10 milliliter vatten. Tvätta pälsen om giftet finns i den ( noga ).


Gör ditt eget godis till vännen!
Det finns många olika sorters hundgodis att köpa, men ibland kan det vara roligt att göra sitt eget. Dessutom vet du vad godiset innehåller om du gör det själv. Mycket av det färdigköpta hundgodiset innehåller tyvärr en hel del socker, vilket är helt onödigt att ge hunden.
Här kommer 7 recept på hemmagjort hundgodis och ett tips på annat köpt hundgodis!
Torkad blodpudding!
Brukar vara uppskattat, men tänk på att blodpudding innehåller socker! I vissa affärer säljs numera en mindre sötad variant.
Gör såhär
Sätt ugnen på 125° C.
Skär blodpuddingen i lagom stora bitar.
Lägg bitarna på en plåt med bakplåtspapper.
Torka bitarna i ugnen, ca 2 timmar. Torktiden varierar beroende på bitarnas storlek. När de nästan torkat, stäng av ugnsvärmen och låt dem stå över natten. Låt ugnsluckan stå på glänt för att vädra ut ev. fukt.
Torkad blodpudding i micron!
Blodpudding går utmärkt att torka i mikron!

Gör såhär
Skär blodpuddingen i skivor och lägg dem på hushållspapper.
Tillaga i mikron, ca 4 minuter och skär sedan i lagom stora bitar.
4. Vetefria hundkex!
Innehåll:
7-8 dl korn eller rågmjöl
2,5 dl majsmjöl
2,5 dl havregryn
3,5 dl varm buljong
0,5 dl matolja
2 ägg
2,5 dl riven ost
1 tsk vitlökspulver
Gör såhär
Blanda havregryn och olja. Häll över den varma buljongen och låt blandningen stå och svälla i 10 minuter.
Blanda i de övriga ingredienserna och arbeta ihop till en deg. Kavla ut degen till en centimeter- tjock platta på ett mjölat bakbord
Ta ut kakor med kakmått och lägg dessa på en smord bakplåt. Grädda i 150° C ca 1 timme.
Stäng av ugnen men låt kexen stå kvar för torkning, gärna över natten.
Köttbenskakor!
Ingridienser:
5 dl matbrödsmjöl (fyra sädeslag)
1/3 dl rapsolja
1 dl mald kycklinglever eller köttfärs
1-2 dl vatten
Gör såhär
Blanda alla ingredienser i en skål.
Knåda degen slät eller använd matberedare.
Kavla ut degen på mjölat bakbord till ca 1 cm i tjocklek.
Ta ut kakor med kakmått, gärna i form av hundben och lägg dessa på en plåt.
Grädda i ugn 175° C i ca 40 min tills benen har fått fin färg.
Låt de stå på bänken och torka.